A tequila az Mexikónak, ami a Scotch Skóciának vagy a valódi pezsgő Franciaországnak: nemzeti ital. A Közép-Mexikóban fekvő Tequila város egyik körzetéből származik, ugyanis csak itt terem az ital készítéséhez felhasznált növény, a Tequilana Weber Azul, azaz a kék agávé. Az eltérő gyártási eljárások következtében különböző tequilafajták léteznek. Ezek színükben, ízükben és nem utolsó sorban árukban is különböznek egymástól. Mexikó területén már az aztékok is ittak agávéfőzetet, de a tequila születéséhez szükség volt a spanyolok által behozott technológiára, a lepárlásra. A feljegyzések szerint az első tequilát 1600-ban állították elő.

Előállítása
Készítése során félbevágják a magas cukortartalmú gyümölcsöket, majd 2 két napig gőz fölött párolják. Ezt követően 24 órás főzés következik, majd a gyümölcsdarabokat préselik és a kapott főzetet nagyobb edényekben megerjesztik, végül lepárolják. Előírás, hogy a tequilának legalább 51%-ban kékagávé-párlatból kell készülnie.

Minőségi kategóriái
Silver vagy Blanco: az italnak ezt a típusát lepárlás után azonnal palackozzák, ezért ez a színtelen verzió őrzi a legerőteljesebben az agávé ízét.

Joven apocado: a silver, ill. blanco változat karamellel kezelt, barnás színű változata.

Reposado: ezt az “aranyszínű” változatot a lepárlást követően legalább egy esztendőn át tölgyfa hordókban érlelik.

Tequilák

Showing all 3 results