Happy Drink

Jó borok, jó ételekhez – 1. rész

Szeretnénk egy finomat vacsorázni és mellé megtalálni a legjobban illő bort? Stresszes, hogy mit mondanak majd a vendégek? Egyébként is mindennek tökéletesnek kell lennie, mert jön a Mama? Ismerősek ezek a dilemmák?

Mára kész iparág foglalkozik az italok/borok és az ételek párosításával. Könyvtárakat lehet megtölteni és Dunát lehet rekeszteni az erről szóló irodalommal. Szerintünk ez messze nem ilyen bonyolult, és azt a pár szabályt is nyugodtan megszeghetjük, amelyet a témában jártas szakemberek a kialakult, éppen aktuális irányelvek szerint jónak tartanak. De mielőtt megszegjük ezeket a szabályokat érdemes azért ismerni őket. Egy biztos, bármit is választunk nem nyúlhatunk mellé. 😉

Íme az első pár tipp:

  1. Fehér húshoz fehér bor, vörös húshoz vörös bor

Viszont nem csak a „szín” számít, hanem a fűszerezés is. Például egy fűszeresebb körethez mehet egy jó Matacs Chardonnay.

  • A fehérek a halakhoz is passzolnak.

A selymesebb, könnyed fehér borok az igazán jók a halételekhez. Egy (vagy  több) palack Nyakas Sauvignon Blanc jó választás lehet:

  • Fontos a köret és a szósz

Azaz ha a hal mellé fűszeres édes vagy sima burgonyát készítünk vagy egy paradicsomos mártást találunk a legjobbnak, akkor nyugodtan rosét is felszolgálhatunk. Emiatt senki sem fogja megszólni a ház elejét. Mi ajánljuk Légli Géza Szőlőskislaki Rozé-t, amelynek gyümölcsös és üde az ízvilága. Olyan igazi “ropogós” összhatást kell már az első korty után. (Bármit is kell ez alatt pontosan érteni az tuti, hogy nagyon finom tisztán és fröccsben is).

Folyt. köv. – Ne aggódjatok, inkább borozzatok!